wtorek, 27 września 2016

# 74 Miltonduff # 75 Glengoyne # 76 Kilkerran

Wyciągnąłem z szafki 30 letniego Miltonduff od Maltbarn, na którego zerkałem już od jakiegoś czasu ;-) Postanowiłem zestawić go z pięknym, ciemnym Glengoyne po sherry PX a na rozgrzewkę nalałem sobie Kilkerran WiP 2nd release...... To był jedyny błąd wieczoru :-)









# 74 Miltonduff 1982 30 Y.O. 49,5 ABV
Na uwagę zasługuje fakt, że whisky ta została wydana w bardzo małej ilości 63 butelek!
NOS: Landrynki owocowe, vibovit, misie haribo, białe wino, anyż, mięta. Dalej grapefruit, trawa cytrynowa, biały pieprz, jabłko i ananas. 23,5/25
SMAK: Pieprzny, dębowy, cytryna i limonka. Echa jabłek i traw, nieco alkoholowy.  22/25
FINISZ: Słodki, cytrusowy, z pieprzem, zielonymi jabłkami i grapefruitem w tle. 22,5/25
BALANS: Zaskakująco świeży i lekki w odbiorze dram. 22,5/25
OCENA: 90,5/100 lub 6,5/10





# 75 Glengoyne 1993 Pedro Ximenez 57,9 ABV
NOS: Oj tak! Stara wilgotna piwnica, stare książki, siarka, proch, galaretka owocowa, jeżyny, saletra, wióry dębowe, wosk, pasta polerska, kakao, gorzka czekolada i mokre bakalie! 24/25
SMAK: Sól, mokra dębina, czerwone owoce z kompotu, melasa, miód gryczany, wiśnie w spirytusie, wosk i skórka pomarańczowa. 23/25
FINISZ: Gorący, rozgrzewający, mocno dębowy z imbirem, surowa wołowina, wilgoć i mokra skóra. 23,5/25
BALANS: Wspaniała, kompleksowa whisky, pełna zakamarków i warstw! Mroczna i intrygująca. 23,5/25
OCENA: 94/100 lub 8,5/10









# 76 Kilkerran WiP 2nd release 46 ABV
NOS: Lekki torf, mango, morela, cukier i zboże. 18/25
SMAK: Torf, gorzka czekolada, dębina, lekkie akcenty owocowe, nafta? 18/25
FINISZ: Echa torfu, toffi i sól 17,5/25
BALANS: Straszna słabizna! 17,5/25
OCENA: 71/100 lub 2/10


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz