wtorek, 6 września 2016

# 69 Port Askaig 19 Y.O vs. # 70 Port Ellen 24 Y.O. oraz Inchgower!

Wracam do mojego ulubionego rejonu, wyspy Islay :-) Port Ellen, która zagości dzisiaj w kieliszku to destylarnia o statusie kultowej, aby nie mówić legendarnej. Zobaczymy czy dram w postaci 40 % kastrata zdoła udźwignąć to miano. Port Askaig to whisky z destylarni Caol Ila, butelkowana w mocy 50,4 % i wieku 19 lat więc powinna być dobrym partnerem ;-)



# 69 Port Askaig 19 Y.O. 50,4 ABV
NOS: Świeży, morski, kamienisty, lekko dymny, z mokrym piaskiem i cytrusami. Jest też lekka nuta mineralna i wanilia. 21,5/25
SMAK: Lekki, slodki, torfowy, z elementami cytryny i grapefruita. Jest też ślad soli, jodyny i medykamentów. 21,5/25
FINISZ: Ciepły i dług, z cytrusami i lekkim dymem z ogniska. 21,5/25
BALANS: Dobra i ułożona whisky, z lekko dymnym charakterem. 21,5/25
OCENA: 86/100 lub 5/10

whiskybase




# 70 Port Ellen 1982 Gordon&MacPhail 40 ABV
NOS: Lekko medyczny, jest torf, mentol i sól. Zaskakująco mało lotny, z morską bryzą i aromatem wina w tle. 21/25
SMAK: Sól, tawot, terpentyna, lizol i cukier. Lekko drewniany charakter z słodkim torfem. 21,/25
FINISZ: Słodki, torfowy, smolisty i lekko morski. 20,5/25
BALANS: To jeden z tych przypadków, gdzie rozwodnienie topi charakter whisky. Niestety 20,5/25
OCENA: 83/100 lub 4/10 troszkę słabo :-(

whiskybase




Na zakończenie postanowiłem zmienić sobie smak i wskoczyć na chwilę do Speyside :-) Zapomniany sampel Inchgower'a będzie w sam raz!

# 71 Inchgower 14 Y.O. 48,4 ABV
NOS: Miód i kwiatki dla odmiany.... Słodkie zboże, drewniane wiórki i rodzynki. 21,5/25
SMAK: Troszkę wiśni i czerwonych owoców, czuć słodycz, w oddali alkohol i lekki dym. 20,5/25
FINISZ: Ciepły, wytrawny, z wiśniami i solą. 21/25
BALANS: Dobry i lekki dram. 20,5/25
OCENA: 83,5/100 lub 4/10

whiskybase






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz