# 69 Port Askaig 19 Y.O. 50,4 ABV
NOS: Świeży, morski, kamienisty, lekko dymny, z mokrym piaskiem i cytrusami. Jest też lekka nuta mineralna i wanilia. 21,5/25
SMAK: Lekki, slodki, torfowy, z elementami cytryny i grapefruita. Jest też ślad soli, jodyny i medykamentów. 21,5/25
FINISZ: Ciepły i dług, z cytrusami i lekkim dymem z ogniska. 21,5/25
BALANS: Dobra i ułożona whisky, z lekko dymnym charakterem. 21,5/25
OCENA: 86/100 lub 5/10
whiskybase
# 70 Port Ellen 1982 Gordon&MacPhail 40 ABV
NOS: Lekko medyczny, jest torf, mentol i sól. Zaskakująco mało lotny, z morską bryzą i aromatem wina w tle. 21/25
SMAK: Sól, tawot, terpentyna, lizol i cukier. Lekko drewniany charakter z słodkim torfem. 21,/25
FINISZ: Słodki, torfowy, smolisty i lekko morski. 20,5/25
BALANS: To jeden z tych przypadków, gdzie rozwodnienie topi charakter whisky. Niestety 20,5/25
OCENA: 83/100 lub 4/10 troszkę słabo :-(
whiskybase
Na zakończenie postanowiłem zmienić sobie smak i wskoczyć na chwilę do Speyside :-) Zapomniany sampel Inchgower'a będzie w sam raz!
# 71 Inchgower 14 Y.O. 48,4 ABV
NOS: Miód i kwiatki dla odmiany.... Słodkie zboże, drewniane wiórki i rodzynki. 21,5/25
SMAK: Troszkę wiśni i czerwonych owoców, czuć słodycz, w oddali alkohol i lekki dym. 20,5/25
FINISZ: Ciepły, wytrawny, z wiśniami i solą. 21/25
BALANS: Dobry i lekki dram. 20,5/25
OCENA: 83,5/100 lub 4/10
whiskybase
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz