Zima za oknem, nadeszła więc pora na coś mocno rozgrzewającego ;-)
Spróbowałem dzisiaj zestawić łagodne, dojrzałe i owocowe klimaty z regionu Highlands z młodą, 6 letnią whisky z Islay z destylarni Bruichladdich. Muszę przyznać, że był to bardzo wyrównany pojedynek.....
#84 Blair Athol 26 Y.O. 46ABV butelkowany dla bottlera van Wees
NOS: Mokre rodzynki, wiśnie w czekoladzie, cukierki pudrowe, kompot wiśniowy, czereśnie 22,5/25
SMAK: W pierwszej chwili ostry, dużo dębiny, iskrzy na języku. Drugi łyk zdecydowanie słodszy, czekoladowy, po chwili mocno owocowy z akcentem pieprzu. 22/25
FINISZ: Wyraźnie wyczuwalny pieprz i pomarańcze. Dalej ciasteczka maślane, niezbyt intensywny ale przyjemny. 22/25
BALANS: Jedyne co mam do zarzucenia to rozcieńczenie do 46 ABV, które jest wyczuwalne zarówno w smaku jak i w finiszu. 21,5/25
OCENA 88/100 lub 5/10
pijewhisky.pl
whiskybase
# 85 Port Charlotte 6 Y.O. 62,9 ABV
NOS: Brandy, akcenty winne, wanilia, suchy dym, płatki dębowe, słony morski wiatr, jodyna, kwaśne jabłka, rumianek i porzeczki. Dzieje się wiele ;-) 22,5/25
SMAK: Torf, alkohol, sucha dębina, sól morska, popiół z ogniska, cygaro, koniak, sieci rybackie. 21,5/25
FINISZ: Gorący i dębowy, imbir, torf, dym i sól. Wracają echa koniaku i jabłek. 22,5/25
BALANS: Narowista i młoda, alkoholowa. Doskonały przykład na to, że młoda whisky potrafi być dobra! 22,5/25
OCENA: 88,5/100 lub 5,5/10
whiskybase
Dwie skrajnie różne whisky z bardzo zbliżoną oceną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz