Po krótkiej przerwie w degustacjach wracam z tym co lubię najbardziej ;-) ISLAY i Laphroaig a do tego delikatny przedstawiciel Highlads- Tomatin. Wybór tego drugiego sampla absolutnie przypadkowy, Laphroaig popełniony z premedytacją.
# 93 Tomatin Decades 46 ABV
NOS: Masło, cukierki mleczne, wanilia, pieprz, kardamon. Później lekko jabłkowy, ananasowy, szarlotkowy. 20,5/25
SMAK: Dąbina, cukier trzcinowy, jabłka, wanilia, pieprz i masło. 20/25
FINISZ: Dębowy, wytrawny, pieprzny, z lekką słodyczą na końcu. Krótki 21/25
BALANS: Poprawna whisky bez fajerwerków, lekko toporna. 20,5/25
OCENA: 82/100 lub 4/10
whiskybase
# 94 Laphroaig 15 Y.O. 200 Anniversary Edition 43 ABV
NOS: Cytrusy, kokos, ananas, sól, popiół, spalone polana z ogniska, morska bryza, mineralność, tytoń, spróchniałe drzewo, wszystko lekko spowite torfem i dymem. 23/25
SMAK: Sól kamienna, mokry tytoń, popiół, limonka, drewno cedrowe, politura i sos do steków. 22/25
FINISZ: Przyjemny, początkowo słodki, cytrusowy. Dalej morski i mineralny. Długi z dymem i solą na końcu. 22,5/25
BALANS: Porządny Laphroaig, wszystko na swoim miejscu. 22,5/25
OCENA: 90/100 lub 6/10
whiskybase
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz