wtorek, 21 marca 2017

# 90 Blair Athol 12 Y.O. 43 ABV i Ben Nevisy dwa

Weekend nastroił mnie do degustacji whisky z Highlands. Jako pierwszą pozycję do degustacji wybrałem Blair Athol z serii Flora&Fauna, w sumie chyba ze względu na przyjemny ciemnawy kolor ;-)
Zastaw uzupełniłem o dwie edycje z destylarni Ben Nevis, obie w wersji Single Cask i Cask Strenght.
Zaczynamy :-)





#90 Blair Athol 12 Y.O. 43 ABV edycja z 2000r
NOS: Piernik w czekoladzie, aceton, olejek różany, dębina, wiśnie i rodzynki. 21/25
SMAK: Cierpki, dębowy z wiśnią w tle. Gorzka skórka pomarańczowa, przypalony cukier, esencja herbaciana. 21/25
FINISZ: Intensywny jak na 43 ABV. Suchy, dębowy z czeronymi owocami na końcu. 21,5/25
BALANS: Alkohol dobrze ukryty, smaczna whisky bez nadęcia. 21,/25
OCENA: 84,5/100 lub 4/10
whiskybase 

# 91 Ben Nevis 1996 18 Y.O. 50,6 ABV wydany z okazji 60000 butelek w bazie whiskybase.com
NOS: Wiśnie, aceton, farba olejna, lakier. Nuty zbożowe, czerwone owoce, głównie czereśnie. 20,5/25
SMAK: Dużo dębiny, pieprz, imbir, czerwone owoce. 20,5/25
FINISZ: Cukierkowy dalej ostry,wiśniowy. Najlepszy element tej whisky. Aksamitny i długi. 21,5/25
BALANS: Pierwsze skojarzenie to niestety strasznie słaba beczka po sherry. Można wymagać więcej po 18 latach i CSie. 20,5/25
OCENA: 83/100 lub 4/10
whiskybase 

# 92 Ben Nevis 22Y.O. 58,3 ABV Signatory Vintage
NOS: Wytrawne sherry, czerwone owoce, skóra, tytoń, guma, lakier, syntetyczne aromaty, dalej czekolada, pomarańcza i rodzynki. 22/25
SMAK: Słodki, dębowy, lekko dymny. Chemikalia z czekoladą, lukrem i cynamonem ;-) 22,5/25
FINISZ: Drewno, skórka pomarańczowa, imbir. Jest sucho, długi i przyjemnie. 22,5/25
BALANS: Spójna i ułożona, dużo się dzieje w smaku i zapachu. Odpowiednia moc sprzyja degustacji. 22/25
OCENA: 89/100 lub 6/10 Zwycięzca wieczoru ;-)
 whiskybase
 

 

 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz