Tematem przewodnim spotkania była oczywiście whisky. W wyborze butelek na spotkanie przyjęte zostały dwa warunki; whisky butelkowana w mocy beczki oraz wiek ostatecznie powyżej 17tu lat. :-)
W degustacji wzięło udział 16 osób, w karcie degustacyjnej pojawiło się osiem butelek, które opisze za chwilę.
#41 Glen Garioch 1990 49,8 ABV Signatory
NOS: Rodzynki, lekko ziołowy, miód, biszkopty, nuty lakieru, alkohol słabo ukryty. 21,5/25
SMAK: Dąb, rum, raczej wytrawny i sciągający, lakiery w tle. 21/25
FINISZ: Wytrawny, ciepły, suchy z owocami w tle. 21/25
BALANS:Dobry początek, jednak nic zaskakującego 21/25
OCENA: 84,5/100 lub 4/10
# 42 Bunnahabhain 1987 55 ABV Duncan Taylor
NOS: Nuta winna, klej modelarski, farba akrylowa, lakier, alkohol, zboże, dębina i sztuczna słodycz 20/25
SMAK: Dębina i lekki wpływ sherry, dalej ostro i pikantnie. 19/25
FINISZ: Lakierowo-klejowy, słodki, wiśniowy. Alkohol i lekka wytrawność przy końcu. 20/25
BALANS: Niestety słabo ukryty alkohol i fałszywe nuty nie pozwalają się cieszyć tą Bunną :-( 19,5/25
OCENA: 78,5/100 lub 3/10 :-(
whiskybase
#43 Blair Athol 1988 59,6 ABV Signatory
NOS: Wino, alkohol, pieprz, cukier trzcinowy i dębina. 20,5/25
SMAK: Alkoholowa, ściągająca, winna, pieprzna i taninowa. Dalej lekko dębowa, mineralna. 19,5/25
FINISZ: Ciepły i rozgrzewający. Czerwone, wytrawne owoce z alkoholem w tle. 20/25
BALNS: Gdyby alkohol był lepiej ukryty byłaby to całkiem porządna whisky. 19,5/25
OCENA: 79,5/100 lub 3,5/10
whiskybase
#44 Glendronach 1996 56,9 ABV
NOS: Sherry, skóra, rzemyki, melasa, owoce leśne, siarka. Dobry Glendronach! 22/25
SMAK: Siarka, wiśnie, aceton, gorzka czekolada, mokry tytoń. 21,5/25
FINISZ: Porzeczka, skóra, czerwone owoce i siarka. Długo i przyjemnie 22/25
BALANS: Wszystko do siebie pasuje, typowy, dobry GD ;-) 21,5/25
OCENA: 87/100 lub 5/10
whiskybase
Po spróbowaniu czterech pierwszych pozycji nastąpiła przerwa na posiłek regeneracyjny ;-) Muszę przyznać że był to bardzo dobry pomysł. Po 30 minutowej przerwie wszyscy chętnie wrócili do dalszej degustacji. Sama degustacja przebiegała w luźnej atmosferze, najważniejsza była dobra zabawa.
#45 Clynelish 1995 58 ABV Cadenhead
NOS: Sałatka warzywna, zielona trawa świeżo skoszona, akcenty winne, imbir, miód, słodkie owoce tropikalne, mokra ziemia :-) 22,5/25
SMAK: Słodko w porównaniu do zapachu. Miód, trochę łąki, jabłka, wosk, pieprz i dębina. 22/25
FINISZ: Pikantny, taninowy. Echa łąki i wiśni, mięta w tle. 21,5/25
BALANS: Ułożona i spójna. Przyjemne akcenty trawy i wosku. 21,5/25
OCENA: 87,5/100 lub 5,5/10
whiskybase
# 46 Littlemill 1992 53,8 ABV
NOS: Zbutwiałe drewno, ocet balsamiczny, wilgotna piwnica, dym, gorzka czekolada, budyń czekoladowy i gdzieś w tle świeża ryba ;-) 22,5/25
SMAK: Pieprz, gorzka czekolada, ocet jabłkowy, piżmo i skóra. Dalej alkohol, niestety smak mało intensywny, rozmyty. 20/25
FINISZ: Ostry, chili, alkohol, akcenty drewniane i taniny. 20/25
BALANS: Przyjemny zapach zapowiadał prawdziwą ucztę, niestety dalej się wszystko rozmyło... 20/25
OCENA: 82,5/25 lub 4/10
whiskybase
# 47 Miltonduff 1998 55,8 ABV MoS
NOS: Siarka, pierniki, gorzka czekolada, wino, czerwone owoce. 21/25
SMAK: Pierniki, przyprawy korzenne, goździki, anyż, słodkie sherry, miód, rodzynki, karmel. 23/25
FINISZ: Świąteczne, słodkie ciasto z miodem, wiśnie, czereśnie i przyjemna goryczka przy końcu 22/25
BALANS: Gdyby zapach był bardziej intensywny byłoby wyżej. 21,5/25
OCENA: 87,5/100 lub 5,5/10
whiskybase
# 48 Bunnahabhain 1988 53,7 ABV Dewar Rattray
NOS: Sernik, mięta, mroczne, mokre igliwie, borówki, jagody, ciężkie kwiaty, wiśnie, anyż, ciasto świąteczne. WOW 23,5/25
SMAK: Świąteczne przyprawy, skóra, pieprz, alkohol w tle. Lekki dym, wiśnie, agrest, czekoladki. 22,5/25
FINISZ: gorzki, pikantny i ciepły przechodzący w lekko owocowy. 22,5/25
OCENA: 91/100 lub 7/10 Mamy zwycięzce! ;-)
whiskybase
Spisując teraz notatki po blisko tygodniu mogę stwierdzić że moje oceny mogły być o 0,5 pkt wyższe dla wszystkich pozycji ;-) Ilość dobrych butelek wymagała pewnej szorstkości w ocenie. Ot takie moje przemyślenia.
Kiedy wszyscy skończyli oceniać owe osiem butelek przyszedł czas na podsumowanie, luźną dyskusje na temat zwycięskich pozycji a także na Open Bar :-)
Open Bar czyli przywieź to co masz w barku i wypijmy to razem :-) Bardzo fajna inicjatywa. Whisky na przyzwoitym poziomie: min. Bruichladdich x4+3 czy Lagavulin 16. Pojawiło się również spore zaskoczenie w postaci hiszpańskiego Single Malta DYC 10 Y.O.
Zabawa była przednia a whisky pyszna ;-) Szkoda że moja własna butelka tak słabo się zaprezentowała, cóż jakaś czarna owca musi być ;-)
Gorące podziękowania dla organizatorów i wszystkich współtowarzyszy! Pisząc te krótkie podsumowanie już jestem myślami przy następnym spotkaniu! Miejmy nadzieje, że w przyszłym roku impreza nie pokryje się terminem z żadnym innym wydarzeniem, jak to miało miejsce w tym roku :-(
Slainte!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz