niedziela, 17 lipca 2016

# 61 Clynelish 1996 54.4ABV # 62 Glenfarclas 105

Niektóre destylaty posiadają w sobie nuty, jakich ciężko by się było spodziewać.... Clynelish jest destylarnią, która w swoich wypustach często ukrywa dziwne nute wosku, oleju, lakierów i kleju :-) Pod tym względem dzisiejszy dram mnie nie rozczarował!



Clynelish 1996 od Jack Wiebers Whisky World o mocy 54,4 ABV i wieku 19 Y.O.
NOS: Menthol, eukaliptus i wiśnie, dalej delikatna lakierowość, klej butaprem, zmywacz do paznokci i sztuczna słodycz. 22,5/25
SMAK: Wosk, wiśnie i ogólna owocowość. Oleista konsystencja z masą ostrych przypraw: chilli i pieprz. Alkohol słabo przykryty, trochę przeszkadza. 21,5/25
FINISZ: Ciężki, odrobinę korzenny, z akcentami pieprzu i wosku, owoce w tle. 21,5/25
BALANS: Dużo dziwnych chemicznych ale ciekawych nut, oleista, przyjemna konsystencja i owoce w tle. 21,5/25
OCENA: 87/100 lub 5/10

whiskybase




# 62 Glenfarclas 105 60 ABV, czyli whisky, której przedstawiać raczej nie trzeba. Jedna z moich ulubionych podstawek o słusznej mocy 60%. Ta whisky z beczek po sherry z łatwością przepłucze gardło po oleistym Clynelishu :-)
NOS: Słodkie sherry od pierwszej chwili, miód, polne kwiaty, kawa i orzechy. Aromat pełny i gęsty. 22/25
SMAK: Pikantny, słodki i dębowy. Alkohol iskrzy na języku, po dodaniu wody orzechy, czekoladki i czerwone winogrona. Jest też odrobina pieprzu i kakao. 21/25
FINISZ: Ciepły, długi, orzechowy i lekko cierpki. 21/25
BALANS: Słodycz jest obecna od początku do końca, nieskomplikowany, przyjemny dram. 21/25
OCENA: 85/100 lub 4,5/10

whiskybase

Wasze zdrowie!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz