wtorek, 15 marca 2016

# 35 Springbank 1999 ANHA 54,6 ABV

Campbeltown był kiedyś jednym z największych skupisk destylarni w Szkocji. Dziś w rejonie nie zostało zbyt wiele czynnych destylarni... Niestety. Springbank śmiało można określić mianem destylarni wybitnej. Czy dzisiejszy destylat reprezentuje dobry poziom? Sprawdzam ;-)


Springbank 1999 ANHA 54,6 ABV zabutelkowany w liczbie 72 butelek przez niemieckiego bottlera Anam na h-Alba.
NOS: Pasta polerska ;-) słodki dym, mentol, eukaliptus, ciasto cytrynowe, zioła ogrodowe i krem kasztanowy. 22,5/25
SMAK: Nie pierwszym planie anyż, lukrecja, wanilia i biszkopty. Pojawia się mentol, imbir, gdzieś daleko w tle dym i przyprawy korzenne. 22,5/25
FINISZ: Długi, ściągający, ziołowy, lekko pieprzny i ciepły. 22/25
BALANS: Whisky ułożona, smak jest kontynuacją zapachu, finisz spina to w harmonijną całość. 22,5/25
OCENA: 89,5/100 lub 6,5/10





whiskybase 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz