Mam straszny sentyment do tej whisky, mimo że nie jest to wypust wybitny. Jest to jeden z pierwszych Single Maltów które postanowiłem kupić ;-) i pierwsze spotkanie z beczką po sherry. W tym wypadku do starzenia destylatu użyto beczek po dwóch gatunkach sherry: Oloroso i Pedro Ximenez ;-) Zdecydowanie sprawdza się jako wprowadzenie do świata whisky po sherry :-)
Benriach 12 Y.O. Matured in Sherry Wood 46 ABV zobaczmy jak smakuje:
NOS: Wiśnie, rodzynki, daktyle, skóra, drzewo i deski dębowe. Po chwili miód i cukierki owocowe, landrynki. 22/25
SMAK Wiśnie w czekoladzie, dość alkoholowy, iskrzy na języku. W tle miód i wanilia. 20/25
FINISZ: Średnio długi, owocowy, raczej wytrawny z odrobiną słodyczy. 20/25
BALANS: Przyjemny, złożony aromat za którym nie do końca nadąża smak. Delikatnie za krótki finisz. 19/25
OCENA: 81/100 lub 3,5/10
whiskybase
Fajna podstawka do spróbowania ;-) przyjemna w odbiorze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz