Zimowe popołudnia i wieczory sprzyjają degustacji. Dzisiaj zestaw dwóch dymnych wyspiarskich maltów, jednak o zupełnie różnym pochodzeniu i charakterze... :-)
Pierwszy z nich to Ardbeg z wyspy Islay bez deklaracji wieku, jednak częściowo z beczek po sherry i to w dodatku z 54,2 ABV :-)
NOS: Na pierwszym planie torf i bandaże, dalej zdecydowany zapach czerwonych owoców z beki po sherry, gorzka czekolada, rodzynki, mięta i wrzos. Nos bogaty i lotny mimo to szybko traci na intensywności ;-/ 22/25
SMAK: Dużo soli i torfu dalej trochę słodyczy, wiśni w czekoladzie i waty cukrowej. 21,5/25
FINISZ: Ostry, pikantny, średnio długi z przewagą nut wytrawnych i odrobiną słodyczy na końcu. 21/25
BALANS: Spójnie, prosto i przyjemnie 21/25
OCENA: 85,5/100 lub 4,5/10
whiskybase
Drugi gagatek to Highland Park z wyspy Orkney w wieku 12 lat, jedna z moich ulubionych podstawek :-)
NOS: Delikatnie dymano-torfowy, nuty medyczne, akcenty winne, zgniłe owoce, słodycz i orzechy. 20/25
SMAK: Ostry, czuć zarówno dym jak i torf ole nie przytłacza słodkich akcentów. Delikatnie orzechowy i owocowy( jabłka i śliwki). 20/25
FINISZ: Ciepły, średnio długi, przyjemny słodko-dymny. 21/25
BALANS: Whisky jednocześnie ciekawa i prosta, przyjemnie się ja popija. 20/25
Ocena 81/100 lub 3,5/10
whiskybase
NOS: Delikatnie dymano-torfowy, nuty medyczne, akcenty winne, zgniłe owoce, słodycz i orzechy. 20/25
SMAK: Ostry, czuć zarówno dym jak i torf ole nie przytłacza słodkich akcentów. Delikatnie orzechowy i owocowy( jabłka i śliwki). 20/25
FINISZ: Ciepły, średnio długi, przyjemny słodko-dymny. 21/25
BALANS: Whisky jednocześnie ciekawa i prosta, przyjemnie się ja popija. 20/25
Ocena 81/100 lub 3,5/10
whiskybase
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz